Skip to content

Kom tot je eigen verhaal

Storytelling wint steeds meer terrein binnen de wereld van coaching en consultancy. Steeds meer wordt gebruik gemaakt van aspecten van narrativiteit om te komen tot nieuwe vormen van overdracht en inzichtverwerving.

Door haar achtergrond als dramadocente (afgestudeerd Theaterschool Amsterdam) én verhalenverteller heeft Mirjam Mare een zeer ruime ervaring in het geven van trainingen met diverse theatertechnieken. Deze ervaring maakt haar een veelgevraagd trainer en docent binnen het bedrijfsleven, de overheid, het onderwijs en de zorg.

De methode, die Mirjam Mare ontwikkeld heeft, gaat uit van het motto: ‘Kom tot je eigen verhaal!’. Dit betekent dat ze bij haar workshops niet uitgaat van ingewikkelde theorieën en uitgebreide analyses, maar de cursisten zelf met hun eigen verhalen aan het werk zet. Deze verhalen zijn vervolgens het materiaal om te werken aan verdere verdieping van het gestelde thema. 
Door het gebruik van metaforen kunnen mensen op een veilige manier gevoelens en meningen uiten zonder meteen te expliciet te worden. Bovendien wordt iedereen gehoord d.m.v. zijn eigen verhaal. En zo komen de deelnemers onderling tot een betere communicatie.

Werkwijze

Mirjam Mare vertelt een boeiend verhaal waarin het thema verwerkt zit. Vandaaruit gaat ze met de metaforen die in het verhaal zitten aan de slag om te komen tot eigen verhalen van de deelnemers.

Enkele voorbeelden:

WASELISA, waarin het meisje vuur moet gaan halen bij de Baba Jaga. De stiefmoeder, het duistere bos, de opdrachten die ze in het huisje van de heks moet vervullen om het vuur te bemachtigen staan stuk voor stuk voor de moeilijkheden die een organisatie ondervindt bij reorganisaties of vastgelopen posities.

RAAF ZOEKT LICHT, een Indiaanse vertelling, waarin verhaald wordt hoe in een pikdonkere wereld de jonge lawaaierige Raaf het licht van de zon weet te ontfutselen bij Oude Man. Een metafoor voor veranderingsprocessen waarbij het oude moet plaats maken voor het nieuwe met veel begrip voor beide kanten van het verhaal.

WIE HEEFT MIJN KAAS GEPIKT? Omgaan met veranderingen. Dit verhaal is een bewerking van het in de coachingwereld bekende boekje van Spencer Johnson. Levendig wordt eerst het verhaal met de personages (muizen!) en hun dilemma’s verteld, om daarna ruimte te geven voor training en/of discussie.

Back To Top